Túrótorta őzgerincben
Hozzávalók:
-25 dkg túró
-15 dkg cukor
-10 dkg cukor
-6 dl tej
-3 csomag vaníliás cukor
-3 evőkanál zselatin
Elkészítés:
A túrót a cukorral, a 2 dl tejjel, a vaníliás cukorral és a margarinnal turmixban habosra keverjük.
A 4 dl tejben elkeverjük a zselatint, és gyöngyözésig főzzük. (Csak hevítjük, nem kell forralni!!) Kissé kihűtjük, majd összekeverjük az összeturmixolt krémmel.
Egy őzgerincformát vékony folpakkal kibéleljük, beleöntjük a túrós keveréket, megszórjuk apró gyümölcsdarabokkal (málna, eper, meggy, barack, banán, ribizli stb.), és alaposan kihűtjük.
Hosszúkás tálba kiborítjuk, és a folpakot eltávolítjuk,és a bordák mentén felszeleteljük. A tetejét színesgyümölcsdarabokkal és citromfűlevélkével díszítjük.
Finn almatorta
Hozzávalók:
-15 dkg vaj
-10 dkg cukor
-2 tojás
-5 dkg darált mandula
-20 dkg liszt
-1 kávéskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
-60 dkg alma
-2 tojás
-1 dl tej
-2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A vajt a cukorral jól keverjük ki, majd a tojásokat egyenként üssük bele.
A darált mandulát meg a lisztet szórjuk bele, fűszerezzük fahéjjal, és alaposan dolgozzuk össze. A masszát vizes kézzel sütő papírral bélelt kis tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen.
A megtisztított almát hámozzuk meg, vágjuk félbe, magházát metszük ki, majd szeleteljük föl a húsát, és rakosgassuksűrűn a tésztára.
A tojásokat kissé verjük föl, a tejet adjuk hozzá, öntsük az almára. Hintsük meg vaníliás cukorral, és előmelegített sütőbe, 225°C-on kb. 25 percig süssük. Várjuk meg, amíg langyosra hűl, csak akkor szeleteljük fel.
Sacher-torta
Hozzávalók:
-13 dkg vaj vagy margarin
-11 dkg finomliszt
-13 dkg főzőcsokoládé
-11 dkg kristálycukor
-1 csomag vaníliás cukor
-6 tojás
-5 dkg porcukor
-sárgabaracklekvár
A csokimázhoz:
-25 dkg cukor
-25 dkg étcsokoládé
-1,25 dl víz
Elkészítés:
A puha margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a 6 tojás sárgáját és a gőz fölött felolvasztott csokoládét. Finoman hozzákeverjük a 6 tojásfehérje habját,a cukrot és végül a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 15 percig erőslángon, majd takarékon kb. 45 percig -tűpróbáig- sütjük.
Kihűlés után a tetejét baracklekvárral megkenjük. majd csokoládémázzal vonjuk be.
A mázhoz cukrot a vízzel 5-6 percig nagy lángon főzzük, a tűzről levéve kissé hűtjük, majd hozzákeverjük a felolvasztott csokoládét. Tejszínhabbal tálaljuk.